lørdag den 2. januar 2016

Jul og nytår

Cathrine og jeg tog hjem fra La Fortuna den 22. december, så vi kunne være hjemme til jul sammen med vores værtsfamilier.
Julen gik meget stille og roligt - d. 23 lavede vi ikke så meget, og jeg slappede bare af efter 4 hårde dage på tur.
D. 24 tog vi om formiddagen ud og købte de sidste julegaver (Og jeg fik lov til at vælge en trøje og et par bukser, som min værtsmor købte til mig i julegave). Efter flere timer med at købe julegaver tog vi ud og spiste frokost og så tog vi hjem igen. Vi slappede af det meste af eftermiddagen og alle fik pakket deres julegaver ind. Hen af aftenen tog jeg med mine to værtssøstre, Sofia og Julia, hjem til deres tante for at sige god jul. Efter det tog vi hen til en dame, som havde arbejdet i huset som min værtsmor da hun var barn, for også at sige god jul.
Da vi kom hjem igen var maden næsten klar og så begyndte juleaften. Vi spiste først kl. 10 om aftenen, så det var meget anderledes, når vi i Danmark allerede starter med at fejre juleaften hen af eftermiddagen.
Flere i min familie er ikke så vilde med tamales, som ellers er det man  spiser til jul, så vi fik kød, salat og kartofler, så maden mindede lidt mere om et dansk julemåltid.
Da vi havde spist kom min værtsbror, Daniel, med hans kæreste Gabriella og deres datter Jimena og fik dessert sammen med os. Desserten bestod af en kage - så jeg kunne da godt savne lidt noget risalamande og en ekstra gave ;)
Efter maden var klokken også blevet 11 og Jimena var vist også ved at blive lidt utålmodig og ville gerne have gaver - det var helt underligt at gå direkte fra desserten og så til at pakke gaver op - der manglede der også lige en dansen om juletræ før man er klar til at pakke gaver op.
Jeg fik det tøj, som jeg selv havde valgt tidligere i gave, så fik jeg øreringe og et armbånd af Julia, en bluse og natbukser af Sofia og så fik jeg en malebog og farveblyanter som en overraskelsesgave - hvilket jeg var meget glad for. Jeg havde selv malet et billede af Odense til dem, som jeg også tror de blev rigtig glade for (det står ihvertfald inde i stuen nu).
Klokken var også endt med at blive 1 om natten inden vi var færdige, og så var alle også trætte og klar til at gå i seng.
D. 25 tog jeg så med min gamle værtsfamilie op i bjergene der ligger her i Heredia, hvor hele deres familie kom til frokost og eftermiddagskaffe. Så om eftermiddagen tog vi tilbage igen, efter en meget rolig og afslappet dag.
D. 26 skulle jeg så tideligt op igen for at nå bussen, da jeg skulle på en ny tur. Cathrine og jeg tog bussen kl. 6.30 om morgenen og havde en 4 timer lang bustur foran os, inden vi nåede Monteverde.
Vi kom til Monteverde allerede om formiddagen og vi tjekket ind på vores hostel. Vi havde i forvejen bestilt et hostel, da juleferien er højsæson her i Costa Rica og alt er booket, men de havde lavet en fejl og havde derfor ikke plads til os alligevel... Det havde de sendt en mail om, da vi var i La Fortuna. Så jeg havde spurgt om de ikke kunne finde noget andet til os, og de havde de så. Da vi kom til Monteverde tjekkede vi derfor ind på "Mi Casa Tica", som også var den eneste information vi havde om stedet. Det viste sig at være et hus, som dem der ejede lejede værelser ud fra. Alle værelser var fyldt mens vi var der, og ejeren, Lily, valgte derfor at sove på deres sofa. Hun var virkelig sød og hjælpsom og hjalp os med at booke de ture vi gerne ville på, når vi kom med en guidebog og pegede på et billede og sagde: "Der vil vi gerne hen". Så sagde Lily bare: "Okay, så skal i på denne her tur."
Hun stod også op og lavede morgenmad klar til dem der boede på hostelet, når det passede os, så vi kunne ikke have bedt om et bedre sted at bo.
Så første dag fik vi tjekket ind og booket de ture vi gerne ville. Vi havde booket en nattur til om aftenen, hvor vi skulle ud i junglen om natten og se på dyr. Vi havde dog ikke planer ellers den dag, så vi fik noget frokost og fandt derefter en lille cafe, hvor vi kunne spille noget jule-yatzi (som Cathrine havde fået i en pakke fra sin mor).
Så var vi også klar til at tage på nattur (eller den begyndte kl. 6, men der er det jo allerede mørkt herover) efter at have haft en afslappet dag.

Alle fik deres egen lommelygte og så gik vi på tur i junglen.

Lidt svært at se, men en frø vi så på en træstamme.

Der var også fugleedderkopper, som vores guide pænt fik lokket frem til os.

Vandrenepinde fik vi også set.

En rødøjet frø, som skulle være noget der er meget populært at se.

Vores guide - som var virkelig god til at finde dyr til os.
Vi så også en grøn Viper-slange - som var virkelig tæt på os... Flere om dagen bliver bidt af den, men heldigvis var der kun 2 på et år, som så er døde af et bid.

Næste morgen havde vi booket en tur, hvor vi skulle ud og zipline. I Monteverde har de den længste zipline i Latin Amerika, så det skulle vi selvfølgelig prøve. Det bestod af normal ziplining, hvor vi sad fast i en snor ligesom, hvis man sidder på en stol, og så kørte vi igennem træerne. Den længste zipline i Latin Amerika er på ca. 2 km - og den gør man ikke bare normalt - den gør man "Superman"-style. Så man bliver spændt fast i ryggen, så man har hovedet nedad mod jorden, og så kører man ellers ca. 2 km i 200 meters højde. 
Til sidst efter alt zipliningen sluttede vi af med en Tarzan-swing, hvor man bliver svinget ud fra en bro. Vi hoppede ud fra 45 meters højde, og så var man i fritfald i omkring 3 sekunder, hvorefter gyngen tog ved, og man bare svingede fra side til side - hvilket var virkelig sjovt! 

Efter en adrenalinpræget formiddag tog vi op og købte busbilletter til dagen efter, fik noget frokost og slappede lidt af. 
Så om eftermiddagen blev vi hentet til en ny tur, vi havde bestilt, hvor vi skulle ud og gå på hængebroer. Vi troede det var en guidet tur, men det viste det sig ikke at være. Så først blev vi lidt nervøse om at gå rundt i junglen selv (efter vores tidligere hikingtur på vulkanen...) men det viste sig at være den mest børnevenlige sti - så det gik heldigvis helt fint (Og vi fik taget nogle flotte billeder med nogle flotte poses).

En meget nem sti at følge.

"Hov, der er et træ"- posen. 

"En meget flot og spændende udsigt" - posen.

De hængebroer vi gik på - de lå fra 20 meters højde til 40. 

"Jeg er meget casual, men poser stadig" - posen.

Skyerne hang meget lavt, så der var ikke meget udsigt.

Mere regnskov - men stadig flot og fin.

"Der er en Inder-mand som får broen til at gynge" - posen.

Igen mere af regnskoven - den kender vi meget godt nu.

Vi havde ikke mere planlagt den dag, men efter en meget adrenalinfyldt morgen og en ca. 2 timers gåtur på hængebroer om eftermiddagen, gjorde det heller ikke noget. 

Morgen efter stod vi endnu engang tideligt op, for at komme med bussen kl 6 om morgenen... Vi skulle til Puntarenas for at mødes med Karina, den tredje danske pige, som er her, og så videre til Montezuma. Hun bor i Puntarenas, hvor færgen til Montezuma også sejler fra, så det passede perfekt at vi alle tre kunne mødes der. 
Karina og Cathrine nyder varmen (Ja vi havde ca. 36 grader hele turen)

Udsigt over Puntarenas.

Udsigt til Nicauya-halvøen - hvor Montezuma ligger.

Vi ankom til Nicauya, hvor der allerede stod bus klar der kørte til Montezuma. Vi var nogle af de sidste der kom på, og bussen var rimelig proppet, så vi fik ingen siddepladser. Heldigvis var alle vinduer åbne, så det var ikke alt for varmt at stå op. 
Efter en to-timers køretur kom vi til Montezuma og fik tjekket ind på vores hostel. Selvom det var eftermiddag var det staadig sindsyg varmt, så vi skiftede til badetøj og gik ned for at afprøve vandet. 
Nyder stranden.

Og vandet. 

Med flot solnedgang.

Dagen efter gik vi op og så nogle vandfald, hvor man kunne se tre vandfald. Så det gjorde vi fra morgenstunden af, men det var allerede godt varmt. 
På vej ned til vandfaldet. 

Her var der også en pæn sti hele vejen ned.

Udsigt oppefra det ene vandfald (hvor man kunne hoppe ned i vandet)

Det sidste vandfald.

Som vi slet ikke var alene ved. 

Efter en meget varm og flot formiddag tog vi tilbage til hostelet, hvor vi alle fik slappet af og holdt os i skyggen. Om aftenen fik vi så bevæget os ud at spise, inden vi skulle videre den næste dag. 

En fin restaurant - som lå lige ud til vandet. 

Dagen efter tog vi mod Mal Pais og Santa Teresa, to strande som ligger en times kørsel i bus fra Montezuma. 
Karina havde tidligere mødt en dame i bussen, som boede i Santa Teresa, og da det var højsæson og nytår mens vi skulle være der, havde vi ikke kunnet finde noget sted at bo, så hende damen havde været så sød og sige, at vi gerne måtte bo hos hende. 
Så vi tog mod Mal Pais i bus, men stranden lå 15 minutters gang fra bussens stoppested, og der var en anden strand lige nede foran, så vi tog på den istedet. Vi havde fået lov til at stille vores tasker hos et hotel, og så slappede vi af på stranden hele dagen, inden vi tog en bus de sidste 20-30 min. mod Santa Teresa. (Santa Teresa ligger kun 2 km. væk fra den strand, hvor vi befandt os, men med deres infrastruktur herover kan busturene blive meget længere end man lige regner med...) 

Bustur mod Mal Pais (eller Playa Carmen, som vi endte på), med så mange mennesker at Karina måtte sidde med en lille pige på skødet.

Playa Carmen.

Cathrine var glad for at være der.

Karina, som gerne ville ud og prøve at surfe.

Vi blev og så solnedgangen.

Og den var flot.

Om aftenen tog vi så hjem til Maylin, som var kvinden fra bussen, som vi boede hos. Inden vi tog hjem til hende, fandt vi et lille men fint pizzasted, så vi fik noget aftensmad inden vi tog hjem til hende.

Pizzasted, hvor vi fik aftensmad.

Og meget gode pizzaer - lavet i stenovn udenfor.

Vores værelse vi havde hos Maylin.

Så det var dejligt at spare de penge på et hostel og bo hos Maylin, selvom det betød at der ikke var rindende vand og man måtte bade ved at bruge en spand og hælde vand udover sig og at der var mange dyr om natten - også store dyr udenfor, hvor vi vågnede og kunne høre noget kravle hen over taget - vi fandt dog aldrig ud af, hvad det var... 

Så blev det nytårsaftensdag og vi slappede igen bare af på stranden. Da vi havde ligget der det meste af dagen, tog vi tilbage til huset, gjorde os klar til nytårsaften og gik ud og fandt et sted at spise. Efter aftensmaden satte vi os ned på stranden, ligesom mange andre mennesker havde gjort, lige ved siden af et hotel, som havde live-musik. Der var en masse som havde taget fyrværkeri og lanterne med ned på stranden, så vi kunne sidde og se på fyrværkeri som blev fyret ud over havet og lanterne som blev sendt fint op i luften - alt imens det stadig var så varmt at jeg kunne sidde i en trøje og nederdel. 
Så en meget afslappet nytårsaften, hvor Cathrine og jeg 1. januar, med ikke så meget søvn, stod op for (igen) at tage bussen kl. 6 om morgen og komme tilbage til San Jose. 

Cathrine, Karina og mig som var ude at spise den sidste aften i året.

Der kom nogle og lavede ildshow ved siden af restauranten.

Og vi donerede glædeligt lidt penge.

Og til sidst hyggede vi nede på stranden og kom godt ind i det nye år. 

Så endte det med at blive 2016, året, hvor jeg kommer tilbage til Danmark. Indtil videre har det været 4 gode måneder i Costa Rica - og et godt 2015. 

Kys og Kram 
Ida

Ingen kommentarer:

Send en kommentar