tirsdag den 27. oktober 2015

Hvaler, dia de las culturas og ny telefon...

For ca. en uge siden tog jeg på weekendtur med tre andre piger, som også er frivillige i samme organisation som mig. To tyske piger: Fritzi og Emily og Cathrine som også er fra Danmark. Vi havde lejet en bil, som vi havde hentet dagen før. Cathrine og Fritzi bor sammen, så bilen var blevet kørt hjem til dem (da man skulle være over 21, var Cathrine den eneste der måtte køre), Emily sov hos dem da hun bor længere væk og så kom jeg hjem til dem om morgenen, hvor vi tog afsted. Jeg havde taget en taxa hjem til Cathrine og Fritzi, så jeg nemt kunne have alle mine ting med. Da jeg så skulle ud af taxaen med alle mine ting, havde jeg holdt min telefon i hånden og vælger selvfølgelig på en eller anden måde, at give slip på telefonen i taxaen... Det ender så med at jeg kommer ud af taxaen uden min telefon og opdager det først da bilen allerede er kørt igen... Gudskelov huskede jeg det æble, som jeg havde spist i taxaen - så det gik ikke helt galt. Jeg prøvede at ringe til taxaselskabet som snakkede med chaufføren, men han sagde at der ikke var nogen telefon i bilen - så et sted der ude håber jeg, at der er nogen der har fået glæde over min iPhone - hvor den så end er endt henne.
Turen gik videre, og vi tog en 4 timers køretur sydpå ned til en by, som hed Uvita, som skulle være et godt sted til at se hvaler.

Et billede fra køreturen - vi blev budt velkommen af flot jungle og palmer.


Cathrine kører, Fritzi var vejviser og DJ på forsædet og mig og Emily nød turen på bagsædet i bilen.

Vi ankom til Uvita efter en ca. 4 timers køretur. Vi havde fået anbefalet et hostel fra en frivillig, som allerede havde været i Costa Rica i noget tid - en anbefaling, der viste sig at være det hele værd. 
Man skulle køre op af en meget lille vej, hvor man kom til en parkeringsplads, så vi kunne få parkeret bilen. Så skulle man gå et lille stykke op af en vej, og så kom man til hostellet - som lå midt inde i junglen. Selve hostellet var bygget af træ, og det hele var meget åbent og fint. På førstesalen var der køkken så man selv kunne lave mad og på andensalen lå værelserne. Andensalen havde også en meget stor og åben terrasse, så man kunne sidde og nyde junglen. 

Udsigt fra terressen. 

Da vi var kørt tideligt, havde vi masser af tid allerede den første dag, til at udforske området. Ejerne var der ikke for tiden, så det var to tyskere, som havde fået lov til at passe hostellet for en tid. De fortalte os, at man kunne tage en længere gåtur, og komme ud til en flod, som havde nogle små pools, man kunne svømme i. Det skulle dog være lidt kompliceret at finde - men vi fik pakket ud og tog afsted for at finde denne her flod. 

Man skulle først igennem en bambus skov - som havde virkelig høje bambus!

Så skulle vi krydse to floder (den ene havde en bro - det havde den anden ikke så der måtte vi bogstavelig talt krydse floden)
Her var den flod som vi kunne bade i - det var et virkelig flot område, dog var strømmen lidt stærkere end vi lige havde regnet med, så man skulle passe lidt på når man svømmede.
Glade og tilfredse efter både at have fundet floden og badet i den.
(Fritzi, mig og Emily)

Vi havde tidligere på dagen handlet ind til aftensmad, som vi kunne lave i køkkenet. Så da vi kom tilbage fra floden fik vi lavet noget aftensmad og ellers bare slappet af efter en lang dag (vi var kørt allerede kl. 6 om morgenen...) 

Lækker aftensmad som vi med glæde spiste efter en lang dag.

Dagen efter havde vi meldt os på en hvaltur, så vi kunne komme ud og se hvaler. Den startede allerede kl. 8.30 - så vi måtte igen tideligt op. Da vi havde bil kunne vi heldigvis nemt køre til stranden, hvor alle hvalturene var. Vi var en gruppe på ca. 30 mennesker, som kom ud i en båd og sejlede omkring 4 timer. På turen så vi noget af kysten, nogle huler (som man kunne sejle ind i, når det var for højvande), vi afsluttede turen med at bade midt ude i havet - OG SÅ BLEV DER SELVFØLGELIG SET HVALER. Alle på båden var meget glade og spændte, da der pludselig blev peget og råbt - så kigger vi og hvalen hopper op af vandet og lander bagover (ligesom man ser det i fjernsynet) - vi så også dens finne og ryg et par gange igen - så jeg var mere end tilfreds. 


Stranden som hvalturene startede og sluttede på (efter turen havde jeg da også tid til lige at svømme lidt i vandet) 


Da turen var færdig tog vi tilbage til vores hostel, for det lå lige ved siden af et vandfald, som man også kunne svømme i. Fem minutters gang og vi lå og badede nedenfor et vandfald. Selvom gåturen dagen før havde været spændende, var vandfaldet næsten bedre, for vandet var roligere, så man kunne ligge og slappe af og nyde naturen. 
Sidste aften spiste vi på hostellet igen og slappede bare af efter en oplevelsesrig dag. Søndag stod vi tideligt op (vi havde taget fredag fri, så vi havde bedre til at være i Uvita) og kørte de 4 timer tilbage til Central Valley, hvor vi bor. 
Jeg havde måttet leve en hel weekend uden min telefon (så når de andre sad og skrev på deres telefoner om aftenen, havde jeg virkelig lært at sidde og meditere og tage naturen ind) - men jeg kunne nu godt bruge en telefon alligevel. Så da jeg kom hjem og fortalte min værtsfamilie og min stakkels telefons skæbne, tog hele familien på tur til indkøbscentret, for at finde en ny telefon til mig. Jeg ville gerne have en smartphone igen, så jeg bedre kunne kommunikere med dem derhjemme - så jeg bad pænt om "den billigste smartphone de havde". Og det fik jeg. Så med en telefon igen, kunne jeg afslutte weekenden godt. 

Mandag var det Dia de las culturas (kulturens dag) på den skole, hvor jeg arbejder. Nogle af børnene optrådte med en dans og nogle var blevet bedt om at lave oplæg om forskellige lande. Da de havde mig, som faktisk kom fra et andet land, var jeg også blevet bedt om at snakke lidt om Danmark. Så foran hele skolen, alle lærerne og nogle forældre kunne jeg da prøve at fortælle lidt om, hvor jeg kommer fra (på engelsk heldigvis - ikke på spansk). Som tak fik alle os der havde fremlagt en pose med en småkage for hvert land der var blevet præsenteret (og der var kommet glasur på småkagerne, der var lavet som hvert lands flag). 
Tirsdag skulle 3. klasse på tur til planetariumet i San Jose, og jeg var pænt blevet spurgt om jeg ville med - hvilket jeg meget gerne ville. Så jeg fik også en tur på planetarium og set film i den specielle biograf de altid har (og lært lidt om planeter på spansk). 

Så alt i alt går det stadig meget godt herover (også selvom jeg går rundt og smider mine telefoner væk). 

Kys og kram 
Ida 



onsdag den 14. oktober 2015

San Carlos - vulkaner og termiske bade

Denne weekend var der tur med min værtsfamilie. Det var noget af de første, jeg havde fået at vide, da jeg flyttede ind - d. 12 oktober var der ferie, og derfor skulle de på tur, og jeg måtte gerne komme med, hvis jeg ville. Så det kunne jeg da næsten ikke sige nej til. Først havde jeg forstået det som om, at det bare var den familie, som jeg boede ved der skulle afsted. Men nej. Det var også onkler, kusiner. niecer og nevøer som skulle afsted - så vi endte med at være omkring 20 mennesker. Min værtsmor, Bernadita, har 14 søskende, så det var kun en "lille" del af familien som tog afsted. 
Lørdag morgen fik vi så bestemt, hvem der kørte i hvilke biler - og så begyndte en køretur på ca. 3 1/2 time. Jeg kørte med Sofia, min værtssøster og hendes kæreste Jose. Min værtsmor, Bernadita kørte med hendes søn, Daniel, hans kæreste Gaby og deres datter Jimena. Jeg har også endnu en værtssøster, Julia, men hun havde en fest lørdag aften, så hun ville selv komme søndag istedet. 
Efter at have kørt i ca. en times tid, stoppede vi ved en restaurant for at få morgenmad. Her mødtes vi med Sofia, Daniel og Julias kusine, Anika og kusinens mand Albaro og spiste sammen. 
Efter en lang køretur ankom vi til hotellet, som lå lige ved foden af vulkanen Arenal. Jeg fik mit eget værelse første aften, og så var det meningen, at jeg skulle sove sammen med Julia, når hun kom dagen efter. 
Klokken var ikke så mange efter vi havde fået vores værelser og pakket ud, så vi kunne da godt lige nå en tur ned og kigge til poolen. På hotellet var der to forskellige pools - den "kolde" pool og de termiske bade, som havde vand, der kom fra vulkanen. 

Så var der lækker pool med poolbar og udsigt til vulkanen


Og derfor kunne man da også ligeså godt nyde en piña colada i poolen.


Så havde man lige en lækker tropisk udsigt når man lå og slappede af.


De termiske bade. 

De termiske bade åbnede først kl. 5 om aftenen, men eftersom at det er fuldstændig mørkt herover, allerede kl. 6, var det rimelig mørkt, når de termiske bade åbnede. Men så kunne man ligge i mørket og nyde nogle meget varme bade - men så fik man desværre ikke udsigten med. 

Dagen efter kunne vi stå op og spise meget stor og meget lækker morgenmadsbuffet. Efter en god morgenmad tog vi ud til Arenal søen, som ligger op til vulkanen. 
Arenal-søen. 

Man kunne tage en bådtur ud på søen, og sejle op og se vulkanen fra vandet af. Så det skulle vi da prøve. Det var en meget flot tur, som mindede lidt om at sejle igennem Panama-kanalen - mest fordi man var omringet af jungle mens vi sejlede. 

Jimena, som er min værtsbrors datter, fik lov til at styre båden. 


Så var vi klar til en sejltur på søen. 


Det er vinter herover nu, så det er mere skyet - derfor var vulkanen også dækket lidt af skyer.



Mig og min 2. vulkan - krateret på denne her gik dog opad, så det lignede en "rigtig" vulkan, modsat den første, hvis krater gik nedad.

Efter sejlturen tog vi tilbage til hotellet, fik noget mad, fik badet i pool og bare alt i alt slappet af. Om eftermiddagen regnede det, så vi mødtes allesammen på et af værelserne, og sad på terrassen og fik eftermiddagskaffe og senere gik vi allesammen ud og fik aftensmad.

Så var der eftermiddagskaffe med udsigt.


Hele familien tog ned på hotellets restaurant og spiste - det krævede alligevel noget bordplads. 

Dagen efter skulle vi hjemad igen - men der var da lige tid til at nå en sidste gang i poolen. Vi tog derefter den 3 1/2 timers køretur hjem igen. Mandag var også 10 års dagen for morens død (min værtsmors mor), så derfor kom hele familien med tilbage til vores hus, hvor der var mere mad og der kom endnu flere gæster. 


Lige et gruppebillede af hele familien, inden vi tog hjem fra San Carlos. 

Kys og Kram 
Ida


mandag den 5. oktober 2015

Så er hverdagen begyndt

Så kom der lidt lyd fra mig igen! Har haft travlt med endelig at starte på mit projekt og vænne mig til at bo et nyt sted igen.
Startede mit projekt, som er på en skole her i Barva, hvor jeg bor, som hedder Señora Lourdes. Det er en lille privatskole med omkring 100 elever, så alle kender alle.
Jeg var derfor også meget interessant, da jeg startede - og når jeg kom ind i nogle klasser blev jeg mødt af 20 børn som kom løbende imod mig og krammede mig - har også fået omkring 3-4 tegninger allerede, så jeg skal til at finde et sted at gemme dem, hvis det bliver ved. Men alle er meget søde og åbne - og de er meget interesserede i Danmark. De første par dage blev jeg bedt om at holde et oplæg om Danmark, så eleverne kunne lære lidt om landet. Jeg fik alle slags spørgsmål fra vores mad og vejr til om vi også kendte One Direction og havde set "The fault in our stars." (Er lidt populær nu, siden jeg både har læst bogen og set filmen)
I sidste uge var jeg med i engelskklasserne - det var været meget forskelligt efter, hvilken lærer jeg har været sammen med, hvor meget jeg er blevet bedt om at lave. Nogle lærer får jeg bare lov til at sidde og kigge på og måske hjælpe med at dele papirer ud eller rette en test - har også været sammen med en lærer, som sagde, at idag var hun ikke læreren og så stod jeg med ca. 25 børn i en 4. klasse og skulle styre dem. Derfor er mit spansk virkelig også kommet meget på prøve - det er kun engelsklærerne som snakker engelsk - resten af lærerne kan minimalt eller intet engelsk. Og så er der grupper af børn som kommer løbende op og stiller spørgsmål på meget hurtigt spansk - så har jeg også lært, at mit spansk lige nu er dårligere end en 6 årig... I denne uge skal jeg så være med i de klasser som ikke er engelsk - spansk, samfundsfag, historie og matematik (den sidste frygter jeg en lille smule...) - så det bliver spændende at se, hvordan det kommer til at gå. Om fredagen har de forskellige valgfag, og der har jeg fået lov til at komme med til deres tegneklasse - så fredag eftermiddag er der bare hyggetime for mig, hvor jeg får lov til at sidde og tegne lidt.
Ellers prøver jeg at lære området her lidt. Jeg har været til noget sprogklasser på et af universiteterne i Heredia, for måske at kunne lære lidt spansk der også - men synes ikke jeg fik så meget ud af det, og synes egentlig også jeg får snakket og hørt nok spansk i skolen og i værtsfamilien - så jeg kommer til at lære det.
Men min værtssøster Sofia tog mig med til spinning-time i sidste uge, og nu hvor det er en smule svært at få cyklet herover, kunne det være en mulighed for lige at beholdt mine cykel-skills.
Ellers har jeg bare slappet af i weekenderne og San Jose ligger ikke så langt væk, så der kan jeg også tage ind og mødes med nogle af de andre.
Så egentlig har jeg bare haft en stille og rolig hverdag herover - hvilket egentlig også har været meget rart.

Kys og Kram
Ida